leave ur link here n i'll 4llow u back!

sahabat

May 12, 2012

|1.Kawan tu bukan macam main FUTSAL.
Mula-mula kejar… Dah dapat sepak…

2. Kawan tu bukan macam main SKATE.
Mula-mula gosok…Lepas tu pijak…


3. Kawan tu bukan mcm main RAGBI.
Mula-mula tangkap…Dah dapat tendang…

4. Kawan tu bukan mcm PAMPERS.
Dah pakai pastu buang…

5. Kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS.
Waktu baru beli pakai…Dah sengkek gadai…

6. Kawan tu bukan macam PELANGI.
Hari cerah hilang…Hujan gerimis baru muncul…

7. Kawan tu bukan macam KERETA.
Rosak sikit jual …Beli baru…

8. Kawan tu bukan macam CHIPSMORE .
Kejap ade kejap takde…

9. Kawan tu bukan macam BANK.
Bila dah takde duit baru nak cari…

10. Lagi…Kawan tu macam ape ye???
Hmmmm…Haa…Kawan tu macam AWAK LA…
Bila saya tulis artikel, awak akan baca dengan teliti sampai habis


Pujangga pernah berkata, persahabatan yang tidak jujur umpama meniti buih di lautan. Hamparan buih nan memutih, hanya indah di luaran namun melewatinya bererti menuju ke jurang kehancuran .Mencari sahabat sejati bukanlah mudah….ramai yang bersama berkongsi suka, namun kurang yang ingin menemani kita meniti duka.

Sahabat sejati nilainya tiada bandingan. Dia ibarat berlian yang terbenam di dasar lumpur. Meskipun berbalut kekotoran, gemerlap sinarnya terserlah jua. Sahabat sejati juga menjunjung erti setiakawan, kejujuran dan bertanggugjawab. Sama bergembira di waktu senang, membimbing dan membantu sewaktu diri tergelincir dari batasan.

Meskipun mungkin menegur itu mungkin disalahtafsirkan, tetapi atas dasar tanggungjawab sebagai sahabat….diteruskannya juga. Sahabat sejati tidak semestinya perlu berada di sisi kita setiap masa. Mungkin dalam setahun, pertemuan dengannya boleh dihitung dengan jari. Namun, hubungan dalaman yang erat terjalin sebati di dalam jiwa. Biarpun jauh, nilai persahabatan yang sedemikian akan tergenggam erat dalam diari ingatan.

Menurut Imam Ghazali, persahabatan itu harus dilandaskan dengan jiwa yang bersih.Malah, Rasulullah S.A.W pernah bersabda:”Tidak sempurna iman kamu jika kamu tidak mengasihi kawan lebih drp kamu mengasihi diri sendiri”.Begitulah besarnya pengertian persahabatan dalam islam bersandarkan konsep persaudaraan. Justeru itu, marilah kita bersama2 merenung dan mengamalkan hak-hak persaudaraan dan persahabatan seperti yang digariskan di dalam Kitab Bimbingan Mukminin- Imam Ghazali ini.

SECARA RINGKASNYA....


1) hak dalam memberi kemaafan
Memaafkan saudara adalah satu perbuatan mulia..baik kesalahan itu dilakukan secara sengaja ataupun tidak.Jika kesalahan sahabat itu bertentangan dengan agama, wajiblah menasihatinya dengan ramah dan lemah lembut. Seorang ulama pernah berkata: “Kemuliaan hati ialah dengan jalan memberi maaf kepada kesalahan2 sahabat2mu”
2 )Hak dalam mendoakan
Mendoakan sahabat baik semasa hayatnya ataupun matinya.Doakanlah kesejahteraan dan kejayaan saudara2 sebagaimana kita mendoakan untuk diri kita sendiri. Sabda Rasulullah s.a.w: “Apabila seorang itu mendoakan untuk saudaranya di kala tidak berhadapan dengannya, maka berkatalah malaikat:Kamu pun menerima sebagaimana doamu itu”
H.R Muslim.

Begitulah secara ringkasnya..(banyak lagi sebenarnya)…


0 comment:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My Photo
Vanilla Summer
hurmm..i am:
-a human
-like hang out with friends
-do something different from people
-like latte
-spend time at book sometimes
View my complete profile

nuff